به گزارش راهبرد معاصر، امروز 12 مرداد قیمت ها در بازار ارز چندان تغییری نداشت ولی رونق عجیبی در معاملات دلار صورت گرفته است و هم خریداران و هم فروشندگان تعدادشان بیشتر شده و قیمت دلار 25 هزار و 600 تومان و قیمت یورو 30 هزار و 200 تومان برای فروش می باشد. نامشخص بودن تکلیف تعطیلی دوهفته برای کرونا و تعطیلی بانک ها ، مراسم تحلیف ریاست جمهوری و هم چنین موضوع کشتی تجاری رژیم صهیونیستی باعث شده تا ریسک معامله برای معامله گران بالاتر رود و رفتار محتاطانه تری در پیش گیرند .
آنطور که فعالان بازار ارز میگویند در روز تنفیذ حکم رئیس دولت سیزدهم، معاملهگران در بازار با سه تردید بزرگ مواجه بودند که رفتار معاملاتی آنان را تحت تاثیر قرار داد.
به گفته صرافان بازار ارز، بازار واکنشی به مراسم تنفیذ امروز نشان نداده و همچنان در انتظار معرفی رسمی اعضای کابینه دولت جدید است تا بتواند با توجه به خط مشی آنها مسیر را پیشبینی کند.
یکی از فعالان بازار عنوان میکند که حتی آمریکا هم حالا رفتاری محتاطانه در مذاکرات پیش گرفته، چون حتی او هم نتوانسته به پاسخ محکم و قانعکنندهای درباره آینده سیاستخارجه ایران در دولت رئیسی برسد؛ بنابراین طبیعتا معاملات ارز هم در این باره در نااطمینانی به سر میبرند.اما مسئلهای که چند صراف به آن ابراز توجهی ویژهای در کلامشان میکنند، برگزاری مراسم تحلیف رئیسی است که روز ۱۴ مرداد ماه برگزار میشود. به گفته آنان روز تحلیف هم بسیار اهمیت دارد.
ظاهرا قرار است یکی از مقامات بلند پایه اتحادیه اروپا در مراسم حضور پیدا کند. ضمنا سیگنال حضور نماینده کشورهای عربی هم بشدت موثر است.
نگاه عمده معاملهگران این است که گر مقامات کشورهای خاورمیانه به خصوص عربستان در مراسم تحلیف شرکت کنند، میتواند مقدمهای بر این باشد که سفارت عربستان در ایران بازگشایی شود که سیگنال مثبتی به بازار است، چون عربستان یکی از قدرتهای منطقه است و شریک مهم اروپا و آمریکا به حساب میآید.
از نگاه برخی معاملهگران احتمال دو هفته تعطیلی به واسطه جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا، در چند روز اخیر موجب افت قیمت دلار شده است. چرا که کاهش حجم معاملات ناشی از تعطیلات، انگیزه معاملهگران برای فروش ارز را بالا میبرد.
البته به نظر میرسد در هیاهوی شایعات دیروز، بازار درباره این تعطیلی با تردید بیشتری نسبت به امروز مواجه بود. زیرا تا دیروز فقط وزیر بهداشت در نامهای از رهبری این تعطیلی را درخواست کرده بود، اما از روز گذشته رهبری به ستاد مبارزه با کرونا اجازه بررسی این تصمیم را داده است. به باور معاملهگران بزرگ بازار این یعنی احتمال تعطیلی قوت گرفته است.
فعالان بازار ارز میگویند فروشندهها نگران این شدند که با تعطیلی دو هفتهای بانکها، برای مدت طولانی دسترسی به ریال نداشتهاند، پس ترجیح میدهند ارزشان را به ریال تبدیل کنند تا در این مدت بتوانند از آن استفاده کنند.
سومین مسئلهای که موجب شده رفتار این روزهای معاملهگران با تردید همراه باشد، ماجرای نامعلوم کشتی رژیم صهیونیستی است.
روز گذشته حمله به کشتی تجاری رژیم صهیونیستی ماجراساز شد. این نخستین باری بود که جمله به کشتی تجاری خسارت جانی در میان غیر نظامیان به بار آورد! حالا رژیم صهیونیستی مدعی شده که مدارک خود را برای متهم کردن ایران به بریتانیا داده و برخی رسانهها هم گزارش کردند که بریتانیا ایران را مقصر معرفی کرده است.
رژیم صهیونیستی اعلام کرده که این ماجرا را پیگیری میکند و اگر لازم باشد کار را به سازمان ملل میکشاند. نکته این است که طرف مذاکره ما در وین، یعنی آمریکا هم از این تصمیم او حمایت کرده است.
همان فردی که در دوره اوجگیری نرخ ارز پیشبینی دلار ۵۰ هزار تومانی را مطرح کرده بود در اتفاقی عجیب سخنان قابل تاملی را درباره نرخ دلار در دولت ابراهیم رئیسی مطرح کرده است.
آن طور که فارس روایت کرده، حسین راغفر گفته است: اولین کار دولت بعدی باید این باشد که دلار را به ۱۰ هزار تومان برساند و بیش از این میزان هم کاهش دهد. برای فعال شدن تولید منابع و اعتبارات بانکی باید به سمت تولید حرکت کند و بانکهایی که در تحقق این امر همراهی نمیکنند، باید جریمه شوند.
این درحالیست که حتی در خوشبینانهترین سناریوی رئیس جمهور سابق در صورت آزاد شدن تمام هشت میلیارد دلار پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی نرخ دلار به ۱۵ هزار تومان میرسد، اما همزمان با شروع به کار دولت رئیسی این کارشناس درخواست داده تا نرخ دلار به ۱۰ هزار تومان برسد.
عبور رشد نقدینگی از مرز ۴۰ درصد و سه برابر شدن چاپ پول در اردیبهشت ماه امسال نسبت به متوسط این نرخ در سال گذشته تنها دو شاخص اقتصادی است که سقوط قیمت دلار به زیر ۲۰ هزار تومان را هم سخت کرده است. حتی عبدالناصر همتی، رئیس کل سابق بانک مرکزی هم که روزی مدعی شده بود قیمت دلار به زیر ۲۰ هزار تومان کاهش مییابد، اکنون در قامت یک کارشناس سخنان هشداردهندهای را درباره آینده قیمت دلار مطرح کرده است.
حسن روحانی هم زمانی که رئیس جمهور بود از دلار ۱۵ هزار تومانی سخن گفته بود، اما نهتنها داراییهای بلوکه شده که مبنای آن سخنان بود آزاد نشدند بلکه میزان فروش نفت ایران نیز به شدت افت کرده است. طبق آخرین آمار رئیس سازمان برنامه و بودجه در سال گذشته میزان درآمدهای نفتی ایران به ۱٫۲ میلیارد دلار رسید که این نرخ تقریبا در سالهای اخیر بیسابقه بوده است. آیا با توجه به اوضاع فعلی اقتصادی کشور میتوان انتظار سقوط دلار به زیر ۱۰ هزار تومان را داشت؟ آیا دامن زدن به انتظارات غیرمنطقی از بازار ارز خود تبعات دیگری ندارد؟